Vriendenkringen voor Volwassenen

Vriendenkringen voor volwassenen is voor bewoners die in stadsdeel Amsterdam West wonen. Het is voor volwassenen en ouderen die andere mensen willen ontmoeten en daar een handje bij geholpen willen worden. Dit kan komen doordat mensen zich eenzaam voelen, geen aansluiting vinden met anderen of door een lichte beperking. Zoals bijvoorbeeld o.a. door ziekte, psychische problematiek, een vorm van autisme of een lichte verstandelijke beperking e.a.

Soms is het gewoon moeilijk om mensen te ontmoeten: je weet niet waar je hen kan vinden, hoe je een gesprek begint met nieuwe mensen of hoe je de opgedane contacten kan onderhouden. Daarom helpt Vriendenkringen hierbij. Zo kan je tijdens de bijeenkomsten andere mensen leren kennen om zo sociale contacten op te doen, mensen beter te leren kennen en buiten de bijeenkomsten te gaan afspreken.

Daarnaast is het mogelijk om een leuke activiteit met anderen te ondernemen. Daarin ondersteunt Vriendenkringen ook. Je spreekt dan met elkaar en een vrijwilliger af wat je wilt gaan doen, wanneer, hoe laat, wat het gaat kosten enzovoort. De vrijwilliger kan eventueel ook meegaan als je dat fijn vindt.

Op deze bijeenkomsten van Vriendenkringen kan je nieuwe mensen ontmoeten. Als je een klik hebt met iemand of meer mensen, kan je hen ook gaan ontmoeten buiten de bijeenkomsten van Vriendenkringen om. Zodat je iemand kan bellen of appen, een luisterend oor hebt, gezellig met elkaar kan lachen, iets leuks kan doen samen en elkaar kan steunen in moeilijke tijden. Wie weet wordt het wel een vriendschap.

Tegelijkertijd oefen je op natuurlijke wijze je sociale vaardigheden. En als dat moeilijk gaat soms, helpen we je er graag mee.


Vriendenkringen biedt mensen een kans om hun eenzaamheid te doorbreken en aansluiting te vinden met leeftijdsgenoten. Dit maakt het leven leuker en een stuk gemakkelijker voor velen!


Kennismakingsgesprek
Na je aangemeld te hebben via de site, telefoon of mail, wordt er een afspraak gemaakt voor een nadere kennismaking. In dit kennismakingsgesprek met de projectleider van Vriendenkringen kan je o.a. aangeven wat  je interesses zijn, je dagbesteding, werk, verwachting van Vriendenkringen enzovoort. Wij leggen uit wat Vriendenkringen doet en je kan natuurlijk vragen hierover stellen. Daarna wordt je uitgenodigd voor onze bijeenkomsten.

Bijeenkomsten
Ongeveer twee keer per maand op de zondagmiddag wordt er een bijeenkomst georganiseerd in een Huis van de Buurt in  stadsdeel West. Hier worden alle nieuwe en bestaande deelnemers voor uitgenodigd. Je kan dan gemakkelijk in contact komen en kletsen met anderen mensen. Of een spelletje met elkaar doen. En als je meer hulp wil, kan iemand van de begeleiding je voorstellen aan een ander(en). Op zo'n bijeenkomst is de projectleider aanwezig en vrijwilligers en stagiaires om je te helpen.
Als je een leuk idee hebt voor een kleine activiteit tijdens de bijeenkomst, dan horen we dat graag. Op deze manier doen we elke keer iets anders en speciaals waar je aan mee kan doen. Het hoeft niet! Je mag ook gewoon lekker kletsen met anderen of een bordspelletje spelen.
Je kan natuurlijk meerdere keren naar de bijeenkomsten komen. Zo heb je meer kans om iemand te ontmoeten waarmee je een klik hebt.

En dan verder...
1.
Als je een klik hebt met iemand kan je een afspraak maken met die persoon om elkaar buiten de bijeenkomst te gaan zien. We helpen je hierbij door een afsprakenkaartje samen in te vullen. Zo is het duidelijk waar, wanneer en hoe laat jullie elkaar zien. Wat jullie gaan doen en andere belangrijke details. Samen bekijken we of het nodig is dat er een vrijwilliger van Vriendenkringen meegaat.
2. Vind je het leuk om een activiteit buiten de bijeenkomst met anderen te gaan doen? Dan kan je tijdens de bijeenkomst andere mensen vragen die met je mee willen. Een vrijwilliger kan je hiermee helpen. Dan bekijken we ook hier samen of er dan een vrijwilliger meegaat.

Vrijwilligers
De bijeenkomsten draaien we met vrijwilligers en stagiaires. Ook de verdere ondersteuning in de onderlinge contacten en activiteiten wordt door vrijwilligers gedaan. Als je het leuk lijkt om mee te helpen kan je je ook als vrijwilliger opgeven. Je zal er zelf ook veel plezier aan beleven! Vrijwilligers krijgen verschillende trainingen, elke twee maanden is er een bijeenkomst voor vragen en ondersteuning vanuit Vriendenkringen en de onkosten worden vergoed.

Wil je meer informatie of wil je je aanmelden?
Stuur een e-mail naar vriendenkringen@dock.nl of bel naar 06 309 665 72